Разкритията как държавната Българска банка за развитие е отпускала под формата

...
Разкритията как държавната Българска банка за развитие е отпускала под формата
Коментари Харесай

20 фирми държат 90% от кредитния портфейл на ББР

Разкритията по какъв начин държавната Българска банка за развиване е отпускала под формата на заеми предоставеният й обществен запас набират скорост. След като преди седмица служебният министър на стопанската система Кирил Петков заяви за 8 компании, получили близо 1 милиарда лева заеми, в четвъртък той даде нови данни - 90% от 1.9 милиарда лева кредитен портфейл на банката са в 20 компании.

" 90% от заемите вместо да отидат в дребни и междинни предприятия, са в 20 клиента на банката. Не можех да позволи повече да има риск пред публичните средства и по тази причина взех решение да отвръщам бързо и да сменя Надзорния съвет на ББР ", разяснява пред бТВ Петков.

За днес министърът е поканил на диалог 8-те оповестени най-големи кредитополучатели на Банката за развиване. Петков чака да чуе от представителите на компаниите, на които общо са отпуснати заеми за съвсем 1 милиард лв., какво действително са постигнали след кредитирането - дали са въвели нововъведения, нараснали ли са работните места или пък комерсиалния си оборот.

До момента удостоверение за присъединяване са дали единствено две от фирмите - " Параходство БМФ " и оповестеният за максимален клиент на ББР " Роудуей кънстракшън ".

Кои са в Топ 8?

Кредити с размер над 140 млн. лева:
“Слънчев ден ” АД
“Благоевград БТ ” АД
“Роудуей кънстракшън ” АД

Кредити с размер над 115 млн. лева:
“Маркет инвестмънт ” АД (Техномаркет) 
“Интернешънъл инвестмънтс ” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лева:
“Параходство БМФ ” АД
“Транспект ” АД
”Инса Ойл ” ЕООД

От " Параховство БМФ ", което бе приватизирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви, към този момент реагираха при оповестяване на лист с топ-клиентите на банката и обявиха, че още от 2010 година са получили финансиране по не един и два плана, като в никакъв случай сдружението не е изпадало в несъблюдение на договорните си отговорности. И увериха, че всички заеми са били обезпечени с имущество на компанията, което надвишава съответствие сред цената на закупения актив (кораб) и размера на финансирането. От компанията припомниха, че страната е акционер в " Параходство БМФ "  с 30% в капитала, което било спомагателен мотив да търсят финансиране от ББР. В същото време от години братя Домусчиеви и страната се съдят за над 50 млн. лева поради несъблюдение на приватизационния контракт.  

Управителят на фирмата най-голям кредитополучател “Роудуей кънстракшън ” - Иван Георгиев, призна пред бТВ, че от години е юрист на предприемача Румен Гайтански и е употребил заема от 148 млн. лева, с цел да купи компанията на Гайтански " Пътстройинженеринг ". В сделката обаче Георгиев работил самичък и Гайтански не бивало да бъде замесван.

Срещата с фирмите-кредитополучатели още веднъж ще се излъчва онлайн:

1.       на фейсбук страницата на министерството на стопанската система на адрес -  

2.       на youtube канала на министерството на стопанската система на адрес –   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР